Ξεκίνησαν να αλληλογραφούν “στας δυσμάς” του βίου τους. Ο Κοραής ήταν 75 ετών αλλά θαλερός πνευματικά και παραγωγικός συγγραφικά. Ο Τόμας Τζέφερσον, ο συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και ριζοσπάστης τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ κόντευε τα 80 του χρόνια. Eίχε ολοκληρώσει δύο θητείες και ασχολιόταν με την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Η πρώτη μεταξύ τους επιστολή ήταν το 1823 και η γραπτή επικοινωνία κράτησε μία διετία. Μέρος της αλληλογραφίας αυτής διασώζεται σήμερα στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» της Χίου και είναι ένας μοναδικός θησαυρός για τα ελληνικά δεδομένα. Επιστολές τους υπάρχουν βεβαίως και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Πέρυσι, με αφορμή τον εορτασμό του 1821, το Athens Review of Books συγκέντρωσε αυτά τα τεκμήρια που δεν είχαν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά και ανέθεσε αυτό το λεπτό έργο στον καθηγητή Περικλή Βαλλιάνο που έκανε την άρτια σύνθεσή τους. Εκτός από το υλικό που βρήκε στη Χίο, έκανε και πρωτότυπη έρευνα που απέφερε καρπούς.
Η δημοσίευση αυτή συνέβαλε στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η αλληλογραφία στην πατρίδα μας. Στις ΗΠΑ όμως το θέμα εξακολουθούσε να είναι υποφωτισμένο. Πριν από μερικές ημέρες όμως, μια επίσκεψη 25 Αμερικανών στο νησί του Αιγαίου άλλαξε τα δεδομένα και φαίνεται ότι μια συνεργασία του Ιδρύματος Τζέφερσον με τη Χίο και τη Βιβλιοθήκη της είναι πια στα σκαριά. Οι προσκεκλημένοι έφτασαν στην Ελλάδα με κρουαζιέρα της εταιρείας «Thalassa Journeys» που έχει ιδρυθεί από τον Γιώργο και τον Βάσο Παπαγαπητό, δύο Ροδίτες που ζουν στην Αμερική πάνω από μισό αιώνα και είναι πρωτοπόροι στον πολιτιστικό τουρισμό. Ηδη, εδώ και δεκαετίες οργάνωναν ταξίδια για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, με αποφοίτους και συνεργάτες των φορέων αυτών, οι οποίοι ήθελαν να συνδυάσουν την ανάπαυλα με την καλλιέργεια. Ετσι, η επίσκεψη σε χώρες και στα μνημεία τους πλαισιωνόταν πάντα από θεματικές διαλέξεις που προσέφεραν καθηγητές των πανεπιστημίων αυτών.
Η ομάδα των υψηλών ξένων που πήγαν στη Χίο ήταν από το Commonwealth club of California και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Πέρασαν ένα δεκαήμερο στην Ελλάδα για να ανακαλύψουν «Τις Απαρχές του Αμερικανικού Δημοκρατικού Ιδεώδους». Στο εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι συμμετείχε ο πολυβραβευμένος καθηγητής Ιστορίας Andrew O’Shaughnessy (Αντριου Ο’ Σόνεσι) και αντιπρόεδρος του Thomas Jefferson Foundation. Επισκέφθηκαν βέβαια τη Βιβλιοθήκη της Χίου ανοίγοντας μάλιστα πόρτα συνεργασίας. Ηταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του Jefferson’s Foundation ήρθε στην Ελλάδα και είδε από κοντά τα τεκμήρια. Οι άνθρωποι της Βιβλιοθήκης τού δώρισαν μάλιστα και ένα ειδικό ενθύμιο. Εκτός από τη Χίο, οι Αμερικανοί επισκέφθηκαν μια ακόμη ιδιαίτερα αξιόλογη βιβλιοθήκη στις Μηλιές Πηλίου και ξεναγήθηκαν εκεί από την επικεφαλής των ΓΑΚ Μαγνησίας, Αννίτα Πρασσά. Οταν ήρθαν στην Αθήνα πήγαν και στη Βουλή των Ελλήνων.
«Ο ποιοτικός τουρισμός γεννά ευκαιρίες», δήλωσε η Mαρία Χριστίνα Μπακλαβά, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της αμερικανικής εταιρείας θεματικού τουρισμού, «Thalassa Journeys». «Προσπαθούμε να κάνουμε τα ταξίδια τους εμπειρία ζωής. Αναμφίβολα τα αρχαία μας μνημεία καθηλώνουν τους ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο, ωστόσο μέλημά μας είναι και η διάδραση με τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων. Τόσο η επίσκεψή τους στη Βουλή των Ελλήνων όσο και η επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη του Κοραή στη Χίο, δημιούργησε δεσμούς και μια νέα φιλία».
Πηγή: kathimerini.gr